Glasvezel in EU: 137 miljard euro

Glasvezel aanleggen in alle 28 lidstaten van de EU kan voor slechts 137 miljard euro. Dat stelt belangenorganisatie FTTH Council Europe naar aanleiding van een onderzoek.

FTTH Council Europe stelt dat voor 137 miljard alle 28 lidstaten zijn voorzien van glasvezelinfrastructuur
FTTH Council Europe stelt dat voor 137 miljard alle 28 lidstaten zijn voorzien van glasvezelinfrastructuur

Voor 137 miljard euro zou er een honderd procent ‘homes passed’ dekking tegen 2025 in alle EU-lidstaten. Dit bedrag ligt aanzienlijk lager dan de 154 miljard de Europese Commissie had berekend. Met ‘homes passed’ wordt bedoeld dat er een glasvezelinfrastructuur aanwezig is in de straten waarop woningen kunnen worden aangesloten. FTTH Council Europ gaat er in datzelfde onderzoek vanuit dat de helft van alle huizen ook daadwerkelijk op glasvezel is aangesloten tegen 2025.

FTTH Council Europe spreekt in het onderzoek van 3 scenario’s. Bij de voordeligste optie van 137 miljard wordt de bestaande glasvezelinfrastructuur hergebruikt wat de kosten voor de aanleg drukt. In het onderzoek nuanceert de belangenbehartiger de cijfers nog wel iets. Slechts de helft van de 5 procent meest afgelegen woningen zou aangesloten kunnen worden op glasvezel. 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 19 april 2017.