Gemiddelde internetsnelheid huishoudens stijgt

Cijfers uit de Telecommonitor van ACM laten zien dat in het eerste kwartaal van dit jaar de gemiddelde internetsnelheid per huishouden is gestegen. Ook laat het rapport een duidelijke groei zien in het aantal glasvezelgebruikers en worden de alles-in-1 pakketten steeds aantrekkelijker.

Telecommonitor van ACM laat een stijgende lijn zien in internetsnelheid, alles-in-1 pakketten en glasvezelaansluitingen
Telecommonitor van ACM laat een stijgende lijn zien in internetsnelheid, alles-in-1 pakketten en glasvezelaansluitingen

In de Telecommonitor verstrekt ACM informatie over de ontwikkelingen op het gebied van vaste telefonie, breedband, televisie en meer. In de onlangs verschenen editie is te lezen dat 32% van de Nederlandse huishoudens in het 1e kwartaal van 2016 beschikt over een internetverbinding met een snelheid van 100 Mbps of hoger. Een kwartaal eerder lag dit percentage nog op 21%. De snelheidsverhoging die Ziggo onlangs doorvoerde zou hier ten grondslag aan kunnen liggen.

Alles-in-één pakketten
De alles-in-één pakketten worden steeds populairder bij consumenten. In het afgelopen kwartaal zijn het aantal triple-play en quad-play bundels flink toegenomen. Zo’n 6,3 miljoen huishoudens kiezen er inmiddels voor om meerdere diensten tegelijk af te nemen bij één provider. Hierdoor is ook een stijging te zien in het aantal consumenten dat belt via een breedband verbinding (VoB). Het aantal traditionele analoge telecomaansluitingen is dit kwartaal gedaald tot minder dan 1 miljoen.

Toename glasvezelaansluitingen
Het onderzoek laat ook een aantal trends zien in het type aansluitingen. Zo is het aantal glasvezelaansluitingen begin dit jaar gestegen van 755.000 huishoudens naar 955.000 huishoudens. Het aantal aansluitingen via de kabel schommelt nogal, terwijl het aantal aansluitingen via koper af lijkt te nemen. Het administratiesysteem van telecomaanbieders is flink verbeterd waardoor er momenteel meer accurate informatie beschikbaar is. 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 15 augustus 2016.