Gemeente vindt coaxkabel in Hengelo snel genoeg

Snel internet via een ouderwetse coaxkabel in Henglo is nog prima mogelijk. Dat stelt het college van Burgemeesters en Wethouders. Daarmee reageert de gemeente op de gestagneerde glasvezelplannen van KPN.

Het ouderwetse kopernetwerk zou nog voldoen aan de vraag
Het ouderwetse kopernetwerk zou nog voldoen aan de vraag

Glasvezel wordt momenteel gezien als dé techniek voor supersnel internet. KPN was eerder al begonnen in deze regio met de uitrol van een compleet glasvezelnetwerk, maar maakte onlangs bekend hiermee te stoppen. Daardoor blijft het grootste deel van het kopernetwerk in Hengelo in tact. “We hebben geen signalen dat de coaxkabel qua snelheid onvoldoende is of dat er een probleem is, uitgezonderd het buitengebied.” zegt wethouder Mariska ten Heuw tegen Tubantia. “Als in de toekomst de coaxkabel niet meer voldoet zal de markt er op inspelen dor in Hengelo actief glasvezel aan te bieden, maar daarvoor is nu geen vraag.”.

KPN besloot te stagneren met de uitrol van glasvezel door heel Nederland, omdat het opgewaardeerde kopernetwerk steeds sneller wordt en ook daarmee hogere snelheden kunnen worden bereikt. Doordat de schop niet in de grond moet blijven de kosten ook voor de consument hierdoor beperkt. Adviesbureau Stratix stelt dat KPN geen glasvezel meer uitrolt vanwege de precariobelasting voor ongebruikte koperleidingen en lege buizen per 1 januari 2018. Volgens de gemeente Hengelo is deze regeling ‘nog erg prematuur’.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 januari 2017.