Gelderland investeert in snel internet voor buitengebied

De provincie Gelderland gaat 35 miljoen euro investeren in de aanleg van snel internet voor de buitengebieden. Tot 2020 moet het hele buitengebied van Gelderland voorzien zijn van snel internet. Via een publiek-private samenwerking wil de provincie overal op het platteland glasvezelkabels aanleggen.

Provincie Gelderland investeert fors in snel breedband voor buitengebieden
Provincie Gelderland investeert fors in snel breedband voor buitengebieden

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben gister besloten 35 miljoen euro uit te trekken voor de aanleg van breedband in de buitengebieden van de provincie. De investering is een onderdeel van de Investeringsimpuls van 250 miljoen euro die de provincie in de economie wil pompen. Tot 2020 moet het hele buitengebied van Gelderland voorzien zijn van snel breedband. De provincie betaald ongeveer duizend euro per aansluiting mee.

Het geld voor snel internet in de buitengebieden van Gelderland wordt gebruikt als voorfinanciering, de huishoudens draaien uiteindelijk voor de kosten op. Het is dan ook de bedoeling dat per aansluiting over tien jaar dit bedrag wordt terugbetaald. Er zal eerst worden gestart met een proefproject in de Achterhoek, later zullen andere buitengebieden aan de beurt komen. Voorwaarde voor de aanleg van glasvezel is dat 60 procent van de bewoners in het buitengebied mee willen doen.

Mocht het komen tot een akkoord, dan zullen de eerste glasvezelkabels in 2014 de grond ingaan. In Gelderland hebben ruim 78.000 huishoudens en 5.700 bedrijven in het buitengebied geen toegang tot snel internet. Thuiswerken, zorg op afstand en het digitaal bewaren van documenten wordt met de aanleg van snel internet in het buitengebied een stuk makkelijker.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 09 oktober 2013.