Geen vakantie zonder internet

Twee derde van de Nederlanders houdt bij het kiezen van een accommodatie rekening met internet. Voor velen is internet op vakantie onmisbaar. Negen op de tien vakantiegangers zijn online tijdens hun vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.005 Nederlanders.

Veel Nederlanders kunnen niet zonder internet op vakantie
Veel Nederlanders kunnen niet zonder internet op vakantie

Voor veel Nederlanders is internet op vakantie onmisbaar. Ruim twee derde van de vakantiegangers houdt hier rekening mee bij het kiezen van een accommodatie. Van de respondenten gaf 40 procent aan dagelijks E-mail of WhatsApp te checken. Mede door het gemak waarmee vakantiegangers online kunnen, werkt één op de drie op vakantie. Dat vakantiegangers in hun accommodatie online kunnen zijn, wordt steeds belangrijker. Bijna 9 op 10 (86%) Nederlanders is online op vakantie. Vorig jaar lag dit percentage nog op 80 procent. Vaak wordt de smartphone gebruikt voor het surfen (79%). Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.005 respondenten.

WiFi op accommodatie belangrijk

Ruim twee derde zet roaming uit als ze op vakantie gaan. Wifi op de accommodatie blijft dan ook een belangrijke vereiste. Eén op de zeven vakantiegangers houdt hier geen rekening mee, maar sluit wel een extra mobiel internet bundel af. In 2011 bezocht nog ruim 37 procent een internetcafé om mail of social media te checken. Nu is dat percentage nog slechts 6 procent. Een derde van de respondenten geeft overigens wel aan; minder het gevoel te hebben echt weg te zijn. Sommige vakantiegangers ergeren zich aan anderen in het reisgezelschap wanneer zij met hun smartphone in de weer zijn (62%).

Mail en WhatsAppen belangrijk
De helft van de vakantiegangers heeft door internet op vakantie wel meer contact met familie en vrienden. Belangrijkste reden voor het online gaan is dan ook privé mail en WhatsApp bij te houden. Ook zijn vakantiegangers vaak online om iets specifieks op te zoeken (84%), zoals de weersverwachtingen te bekijken of het nieuws te volgen. De helft van de respondenten gaf aan zijn saldo online te controleren tijdens de vakantie.

Daarnaast is ook het gebruik van social media verder toegenomen. In 2015 is 70 procent bezig met social media, tegenover 66 procent een jaar eerder. Acht op de tien social media gebruikers lezen posts van anderen. Vier op de tien plaatst ook zelf berichten. Overigens geeft 60 procent aan het raar te vinden wanneer iemand bijna dagelijks zijn belevenissen op social media zet tijdens vakantie.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 september 2015.