Aantal gebruikers van digitale televisie groeit

In het tweede kwartaal is het aantal gebruikers van digitale televisie in Nederland met bijna 3% gegroeid tot 5,73 miljoen. Verwacht wordt dat het aantal aansluiting dit jaar verder groeit.

Digitale televisie in Nederland groeit
Digitale televisie in Nederland groeit

Onderzoeksbureau Telecompaper ziet een stijging in het aantal aansluitingen voor digitale televisie. Dat blijkt uit het kwartaalrapport over de Nederlandse tv-markt. Het aandeel van digitale tv op de gehele televisiemarkt ligt op 72%. Telecompaper verwacht dat deze groei nog verder zal doorzetten. Het aantal aansluitingen wordt dit jaar verwacht op 6 miljoen, dat is een groei van 13%. In 2010 werd een groei van 15 procent gemeten.

De grootste aanbieder van digitale tv is Ziggo, gevolgd door KPN, UPC en CanalDigitaal. Kabelaanbieders hebben het grootste marktaandeel in digitale tv. Zij zijn samen goed voor bijna 57 procent van alle digitale tv-aansluitingen. Kabel verloor licht aandeel, maar datzelfde gold voor ether (Digitenne) en satelliet, in marktaandeel de nummers 2 en 3. IPTV (onder meer KPN en Tele2) en FTTH (aanbieders zoals XMS en Lijbrandt) wonnen marktaandeel en zijn inmiddels nummer 4 en 5, aldus Telecompaper. De groei van digitale tv heeft vooral te maken met het toenemend aantal operators dat Triple Play aanbiedt. Daarnaast is er een toenemend gebruik van ‘second screen’ diensten, waarbij consumenten televisie kijken via laptop of tablet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 29 augustus 2011.