Geadverteerde snelheid bij kabelinternet reëler dan ADSL

Opvallend vaker halen kabelinternet gebruikers de geadverteerde snelheid die de internet provider opgeeft. ADSL gebruikers daarentegen halen vaak de geadverteerde snelheid niet, blijkt uit onderzoek van Muyara en iPing Research.

Onderzoek naar geadverteerde snelheid bij kabelinternet en ADSL
Onderzoek naar geadverteerde snelheid bij kabelinternet en ADSL

Consumenten die een internetverbinding hebben via de kabel hebben gemiddeld vaker de geadverteerde snelheid dan consumenten met een ADSL verbinding. Onderzoek door Muyara en iPing Research heeft dit uitgewezen. Meer dan 75% van de gebruikers van kabelinternet haalt de geadverteerde snelheid die de internet provider geeft. Van de ADSL-gebruikers haalt de helft niet meer dan de 42% van de geadverteerde snelheid. Een opvallend groot verschil tussen deze twee internetaansluitingen.

Dat vindt ook Rob van Esch, algemeen directeur van NLkabel: ‘Het onderzoek maakt duidelijk dat een consument met kabelinternet zowel in relatieve als in absolute zin aanzienlijk betere prestaties kan verwachten dan een ADSL-gebruiker.’

Directeur van iPing, René Post, verteld over de onderzoeksmethode die is gehanteerd: 'Wij voeren met behulp van de meetclient Nuria sinds 2001 end-to-end metingen uit: van het internet naar de desktop PC of laptop van de consument. De waarden die daaruit komen zijn vrijwel altijd lager dan die waarmee geadverteerd wordt. Dit ligt deels aan de providers en deels aan met name de wifi-netwerken van de thuisgebruiker. Dit soort beperkingen gelden echter voor alle ISP's in gelijke mate. Het is daarom opvallend dat de onderzochte kabelgebruikers aanzienlijk meer snelheid weten te realiseren dan de groep ADSL2+-gebruikers'.

Het vergelijkend onderzoek door Muyara en iPing werd gedaan tussen kabelinternet en ADSl2+-verbindingen met een geadverteerde downloadsnelheid van 20-30 Mbps.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 18 januari 2012.