Frequentieveiling zorgt voor omzetdruk KPN

SNS Securities stelt in De Financiƫle Telegraaf (DFT) dat toenemende concurrentie binnen de frequentieruimte de omzet van KPN onder druk zet. Kabelaars Ziggo en UPC zouden de handen ineen hebben geslagen.

Frequentieveiling zet positie KPN verder onder druk
Frequentieveiling zet positie KPN verder onder druk

De positie van KPN zal na de frequentieveiling eind deze maand mogelijk verder onder druk komen te staan. Dat stelt Victor Bareno, analist bij SNS Securities in DFT. Het zou voor KPN slecht nieuws zijn wanneer nieuwe toetreders frequentieruimte in handen krijgen. Volgens Bareno zouden Ziggo en UPC de handen ineen slaan waardoor KPN moet vrezen voor omzetdruk. Eind deze maand zal de veiling van mobiele frequenties in Nederland beginnen.

Voor deze frequentieveiling is er ruimte gereserveerd voor een nieuwe toetreder. Mogelijk zouden UPC en Ziggo die frequentie binnen willen slepen. Mede om die reden zouden volgens Bareno aandeelhouders van KPN volgend jaar niet op dividend hoeven te rekenen. Ook ligt de mogelijkheid van een grote verkoop, bijvoorbeeld van het Duitse E-Plus, niet voor de hand omdat de Europese concurrentiewaakhond scherper is gaan letten op consolidatie. Een dergelijke verkoop zou namelijk voor KPN enige verlichting brengen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 oktober 2012.