Extra online diensten van internetproviders populair

Internetproviders bieden steeds vaker extra online diensten naast het gebruikelijke internetabonnement of tv-aansluiting. Denk daarbij aan virusscanners, spamfilters of webhosting. Klanten van XS4ALL en Vodafone gebruiken het vaakst deze extra diensten.

Klanten XS4ALL en Vodafone gebruiken vaker extra online diensten
Klanten XS4ALL en Vodafone gebruiken vaker extra online diensten

Uit een onderzoek van Telecompaper, onder het eigen Consumer Panel, is gebleken dat veel Nederlanders extra online diensten afnemen bij hun internetprovider. Ruim 65 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een virusscanner of antivirusprogramma via onder meer de eigen internetprovider. Klanten van XS4ALL en Vodafone zouden bovengemiddeld gebruik maken van diensten als securitysoftware, muziekdiensten, data opslag en webhosting.

Opvallend is dat veel Nederlanders de securitysoftware als extra online dienst afnemen. Met name de firewall (43%) en spamfilter (39%) zijn populair. Nog een vrij hoog percentage aangezien er tegenwoordig veel gratis securitysoftware beschikbaar is.

Muziekdiensten populair
Steeds vaker gebruiken Nederlanders muziekdiensten via internet. In het eerste kwartaal van 2014 maakte 7 procent gebruik van genoemde dienst. Omgerekend zijn dat 910.000 Nederlanders in de leeftijd van 12 tot en met 80 jaar, aldus Telecompaper. Dit aantal lag een half jaar eerder nog op 800.000, dat betekend een stijging van 14 procent.

Klanten van Vodafone en XS4ALL zouden volgens Telecompaper vaker dan gemiddeld extra online diensten afnemen. Telfort-klanten maken benedengemiddeld vaak gebruik van extra diensten van de internetprovider. KPN heeft al lange tijd een samenwerking met Spotify voor online muziekdiensten.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 mei 2014.