Europol waarschuwt voor internetcriminaliteit

Volgens de Europese politieorganisatie Europol moeten Europeanen zich bewuster worden van de gevaren van internetcriminaliteit. Vrijdag presenteerde Europol een rapport over de verschillende aspecten van criminele activiteiten op en rond het internet.

Europol waarschuwt voor internetcriminaliteit
Europol waarschuwt voor internetcriminaliteit

De Europese Unie heeft slechts zeven procent van de wereldbevolking binnen zijn grenzen, maar ook twintig procent van alle internetters. Met het toenemende gebruik van het internet en het altijd online willen zijn, stijgt het misbruik van internet voor criminele activiteiten, aldus het rapport dat begin deze maand verscheen.

Internetcriminaliteit word in de hand gewerkt door onwetende internetters die persoonlijke gegevens online publiceren. Die gegevens zijn interessant voor internetcriminelen. Het gaat hierbij niet alleen om de voor de hang liggende creditcard- en bankgegevens, maar ook e-mailaccounts, namen en geboortedata kunnen waardevol zijn. Vooral in combinatie zijn deze gegevens erg bruikbaar.

Door het toenemende gebruik van het internet stijgt niet alleen de 'online criminaliteit', maar ook 'offline criminelen' maken steeds handiger gebruik van statussen op social-netwerksites als Hyves, Facebook en Twitter. Als je status suggereert dat je op vakantie bent, is het voor een inbreker nogal uitnodigend om eens bij je thuis te gaan kijken wat voor waardevols zich daar bevindt.

Europol stelt dat er voorzichtiger moet worden omgegaan met het verstrekken van gegevens aan derden. "Het is bijvoorbeeld de vraag of gegevens die vertrouwelijk worden doorgegeven, ook veilig door derden worden bewaard”, aldus een woordvoerder van Europol. De media berichten regelmatig over oude computers van grote bedrijven of overheden die nog volstaan met vertrouwelijke of zelfs geheime data.

Het is niet bekend hoeveel schade er jaarlijks word toegebracht door internetcriminaliteit, vaak omdat mensen het niet merken, en bedrijven het, wegens imagoschade, niet bekend maken. Volgens Europol is daar nog winst te halen. De verwachting is dat in de toekomst de meerderheid van de georganiseerde misdaad cybercrime behelst. Slechts met een actievere overkoepelende samenwerking tussen overheden, providers en slachtoffers kan de misdaad het hoofd worden geboden. Maar altijd is bewustzijn en alertheid gevraagd.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 januari 2011.