Europese glasvezelmarkt in negatieve fase

Uit nog lopend onderzoek van het Britse analysebedrijf Ovum blijkt dat de mondiale glasvezelmarkt in een negatieve fase verkeerd. De Europese glasvezelmarkt zit vooral in moeilijke tijden door conservatieve operators en een verschuiving van hun investeringen.

Europese glasvezelmarkt kent flinke terugval
Europese glasvezelmarkt kent flinke terugval

Het eerste kwartaal van 2012 heeft in vergelijking met vorig jaar gezorgd voor een terugloop van 9% van de omzet. Dit blijkt uit nog lopend onderzoek door Ovum naar de mondiale glasvezelmarkt. Daarnaast wordt er ook minder geïnvesteerd in glasvezel, wat neerkomt op een bedrag van 300 miljoen dollar ofwel een derde van de winst over heel 2011. Dana Cooperson van Ovum, onderzoeksleider, noemt Europa één van de redenen voor deze flinke terugval.

“Er heerst een hoop bezorgdheid en conservatisme bij de Europese operators. Alle leveranciers die we hebben gesproken in ons onderzoek noemden die bezorgdheid. De glasvezelmarkt zit in een negatieve fase”, aldus de IT-consultant in een reactie aan Webwereld.

Het gezamenlijke gebied van Europa, het Midden-Oosten en Afrika deden het mondiaal gezien het slechts, met een terugloop van 15% in het eerste kwartaal van 2012. In twee jaar tijd zijn dit de slechtste cijfers. Naast het conservatisme van de Europese operators, ligt de oorzaak volgens Ovum aan een verschuiving van investeringen. Momenteel is Zuid-Amerika erg in trek bij Europese mobiele operators zoals Telefónica en Telecom Italia.

Mogelijk zal de terugloop in het eerste kwartaal nog even aanhouden en pas in 2014 lijkt er weer groei aan te komen. Volgens Cooperson zijn naast de terugloop van investeringen de wisselkoersen de oorzaak van wisselende omzetcijfers. “De valuta's dollar en euro fluctueren op dit moment. Ook dat is terug te zien aan de wisselende omzetcijfers. Al is dit slechts een onderdeel. Het conservatisme onder operators is van groter belang.”

Vooralsnog zijn de voorspellingen op de mondiale glasvezelmarkt niet bijzonder rooskleurig. “Uit onze analyse blijkt dat de glasvezelmarkt in Europa, Rusland daarbij niet meegerekend, de komende twee jaar op dit vlakke niveau blijft zitten. Pas in 2014 lijkt er weer groei aan te komen”, aldus Cooperson.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 29 mei 2012.