Europese Commissie onderzoekt besluit OPTA

Eerder deze week heeft de Europese Commissie aangekondigd het besluit van de Nederlandse telecomregulator OPTA te onderzoeken. Het besluit om de toegang tot zakelijke breedband niet te reguleren, is mogelijk in strijd met de Europese wetgeving.

Eerder besluit OPTA wordt onderzocht door Europese Commissie
Eerder besluit OPTA wordt onderzocht door Europese Commissie

Het besluit van de OPTA om zakelijke breedband niet te reguleren is mogelijk in de strijd met de Europese wetgeving. De Europese Commissie onderzoekt momenteel het besluit van de Nederlandse telecomregulator. De toezichthouder OPTA besloot eerder dat het niet van plan is om Royal KPN nv (KPN.AE) te dwingen andere operatoren toegang te geven tot haar netwerk.

Door dit besluit zou er volgens de Europese Commissie weinig ruimte zijn voor concurrentie. “Zonder deze toegang kunnen de zakelijke klanten niet kiezen uit concurrerende aanbiedingen van verschillende operatoren en moeten daardoor mogelijk hogere prijzen betalen”, aldus de Commissie in een verklaring.

Daarnaast twijfelt de uitvoerende macht van de Europese Unie of het besluit wel verenigbaar is met de EU-telecomvoorschriften. De Commissie wacht momenteel op meer bewijs van de OPTA dat ontbundelde toegang tot het fiber-to-the-office netwerk een op zichzelf staande markt is die geen regelgeving nodig zou hebben.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 23 maart 2012.