Delen radiospectrum moet groei dataverkeer opvangen

De Europese Commissie heeft plannen klaarliggen waarbij gebruik moeten worden gemaakt van ruimtes in het radiospectrum. Deze plannen moeten leiden tot grotere capaciteit van mobiele netwerken, goedkoper draadloos breedband en nieuwe markten aanboren.

Delen radiospectrum zorgt voor goedkoper draadloos internet en grotere capaciteit mobiele netwerken
Delen radiospectrum zorgt voor goedkoper draadloos internet en grotere capaciteit mobiele netwerken

Om de explosieve groei van het dataverkeer enigszins op te kunnen vangen, wil de Europese Commissie gebruik gaan maken van ruimtes in het radiospectrum. Deze nieuwe technieken maken het mogelijk kom met meerdere gebruikers het spectrum te benutten en om de ruimte tussen TV-frequenties te gebruiken. Volgens de commissie zal dit zeker een uitkomst zijn voor internet providers, die met serviceproblemen kampen bij intensief dataverkeer.

Een Europese aanpak voor het delen van het radiospectrum moet leiden tot grotere capaciteit van mobiele netwerken, goedkoper draadloos internet en nieuwe markten zoals verhandelbare secundaire rechten voor bepaalde frequenties. Voor de plannen zoekt de commissie steun van het Europees Parlement en de Europese raad.

De plannen moeten volgens Eurocommissaris Neelie Kroes zorgen voor “economische zuurstof”.“Het wordt door ieder mens en elk bedrijf gebruikt”. Tevens zou het voor haar “onacceptabel” zijn wanneer er geen frequenties meer beschikbaar zijn. “We moeten deze schaarse bron zo groot mogelijk maken door te hergebruiken en een enkele markt te creëren.”

Verwacht wordt dat het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2015 met 26% zal stijgen, aldus deskundigen binnen de internetbranche. Tegen die tijd zullen er 7 miljard apparaten zijn met toegang tot internet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 04 september 2012.