Consumentenbond ziet weinig verschil tussen glasvezel en kabelinternet

Uit onderzoek door de Consumentenbond blijkt dat internet via glasvezel niet per definitie beter is dan kabelinternet. De bond vergelijkt glasvezel met kabel en ADSL en kwam tot de conclusie dat beide internetverbindingen voor- en nadelen biedt.

Glasvezel is voorlopig nog niet beter dan kabelinternet of ADSL
Glasvezel is voorlopig nog niet beter dan kabelinternet of ADSL

In zijn uitgave Digitaalgids vergelijkt de Consumentenbond glasvezel met kabelinternet en ADSL. Daarbij komt de bond tot de conclusie dat internet via glasvezel of kabel dezelfde voor- en nadelen biedt. Glasvezel zou daarom per definitie niet beter zijn dan kabelinternet. Uit een feitencheck blijkt dat glasvezelaanbieders vaak claimen dat glasvezel supersnel is, echter zouden bij kabel en ADSL theoretische snelheden ook niet worden gehaald.

Net als bij kabel wordt bij een snelheid van 50Mbits gemiddeld 74% van de beloofde snelheid gehaald, bij 100MBits ligt dit aantal zelfs nog lager. Daarbij legt ADSL het af met gemiddeld de helft van de beloofde internetsnelheid. De Consumentenbond stelt dat KPN en XMSNet onder het gemiddelde scoren met hun abonnementen.

De voordelen van glasvezel zitten voornamelijk in het downloaden en uploaden, wat even snel gaat. Toch zouden veel consumenten weinig gebruik maken van deze hoge uploadsnelheid. Daarnaast zouden consumenten bij glasvezel in de toekomst steeds meer keuze hebben uit beschikbare providers. Dit ligt bij kabel of ADSL wat beperkter door de geografische verdeling die van oudsher is ontstaan. De Consumentenbond vergeleek ook de prijzen van de verschillende abonnementen en deze ontlopen elkaar nauwelijks per aangeboden internetsnelheid.

Het verhaal dat glasvezel superieure tv-kwaliteit biedt, scherper beeld en ‘echt HD’ is volgens de Consumentenbond een fabeltje. De belangbehartiger stelt dat HD gewoon HD blijft en HD via glasvezel niet beter is dan HD via kabel of ADSL. Daarnaast zou de claim dat mensen met glasvezel klaar zijn voor de toekomst, maar relatief zijn. Het grote voordeel van glasvezel is wel dat het bandbreedte kan bieden tot 1 Gbit/s en daardoor ideaal is voor video en online gaming. Ziggo heeft echter aan de Consumentenbond laten weten dat met de kabel eveneens snelheden tot 1 Gbit/s gehaald kunnen worden.

Veel gehoorde klachten over glasvezel zijn volgens de bond over de aanvraag die langer duurt dan beloofd, verkopers die aan de deur komen en onvoorziene extra kosten. Ook zou de installatie van de apparatuur, evenals in de eerste dagen van kabelinternet en ADSL, bij veel mensen hoofdbrekens veroorzaken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 14 september 2012.