Consumenten niet bewust van gevaren openbaar Wi-Fi netwerk

Nederlanders zijn zich niet bewust van de gevaren van het gebruik van een openbaar Wi-Fi netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van Norton by Symantec dat onlangs is uitgevoerd in 15 landen onder ruim 15.000 consumenten.


Vele Nederlanders maken gebruik van openbare Wi-Fi netwerken. De meesten van hen zijn zich daarbij niet bewust van de gevaren op het gebied van toegang tot hun privégegevens door derden. De conclusie uit het onderzoek van Norton luidt dan ook eigenlijk dat men bijna alles deelt via openbare Wi-Fi. Of het nu gaat om een wachtwoord van een bankrekening of op internetgewoontes, dat maakt niets uit.

Zo’n 34 procent van de consumenten wil niet langer dan enkele minuten wachten om verbinding te maken met een draadloos netwerk of te vragen naar het wachtwoord ervan zodra zij aankomen op plaats van bestemming. Een kwart van de consumenten bevindt zich op een netwerk zonder toestemming van de eigenaar en één op de zestien personen raadde of hackte het wachtwoord om toegang te verkrijgen.

Uit onderzoek is ook gebleken dat wanneer consumenten op zoek zijn naar een vakantiehuis of hotel (58%), een vliegveld of andere transport hub (32%), een eet- of drinkgelegenheid (27%) of luchtvaarmaatschappij (30%) een sterk Wi-Fi netwerk de doorslaggevende factor is. Ook geeft bijna de helft van alle ondervraagden aan dat de belangrijkste reden om een verbonden te blijven het gebruik van navigatie is. Meer dan twee op de vijf mensen zou hun updates en foto’s willen blijven delen op diverse sociale media.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 juli 2017.