Consument niet perse behoefte aan supersnel internet

Onderzoek door Telecompaper laat een duidelijke tendens zien op de DSL-markt. Providers verhogen namelijk steeds vaker de internetsnelheden, terwijl de behoefte aan hoge snelheden helemaal niet zo groot is bij consumenten.

Glasvezel verlegd ondergrens internetsnelheden naar 50 Mbps
Glasvezel verlegd ondergrens internetsnelheden naar 50 Mbps

Steeds vaker verhogen providers hun internetsnelheden tegen dezelfde prijs. Echter de behoefte van consumenten naar hoge snelheden is mondjesmaat. Recent hebben een aantal internet providers op diverse glasvezelnetwerken de snelheden van haar pakketten verhoogd. Uit onderzoek door Telecompaper blijkt ook dat de ondergrens op glasvezel 50 Mbps wordt. Er zijn volgens het onderzoeksbureau nog maar een paar providers zoals Vodafone, TriNed en Tweak, die pakketten met lagere snelheden aanbieden.

Ook kabel internet laat dezelfde trend zien. UPC heeft recent de snelheden van haar Alles-in-1 pakketten verhoogd. Daarnaast liet Ziggo eerder al weten de downloadsnelheden te verhogen per 1 oktober. Volgens Telecompaper komt de trend bekend voor en gebeurde enkele jaren geleden hetzelfde op de ADSL-markt.

De verwachting voor de komende jaren is dat glasvezel en kabel het marktaandeel van DSL zullen overnemen. Consumenten groeien straks automatisch mee met providers die het breedbandaanbod wijzigen. Over enkele jaren is het daardoor bijna onmogelijk voor huishoudens een breedbandverbinding van onder de 50 Mbps af te nemen. Het doel van de Europese Commissie is dat in 2020 de helft van de huishoudens de beschikking heeft over 100 Mbps. Ervan uitgaande dat deze trend zich voortzet, zal de doelstelling van Eurocommissaris Kroes door de markt zelf worden ingevuld.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 03 oktober 2012.