Censuur op internet in Nederland

Als het wetsvoorstel bestrijding computercriminaliteit van het ministerie van Justitie wordt goedgekeurd, krijgt Nederland te maken met censuur op het internet.

Censuur op internet in Nederland.
Censuur op internet in Nederland.

Uit het voorstel blijkt dat het ministerie de bevoegdheid om websites te blokkeren, afsluiten en verwijderen bij de officier van justitie wil neerleggen. Deze bevoegdheid is momenteel nog in handen van de rechter commissaris. Mocht het nieuwe wetsvoorstel ongewijzigd aangenomen worden, houdt dat in dat in Nederland, net als in China of Iran, zonder tussenkomst van de rechter websites ontoegankelijk gemaakt kunnen worden. Internet providers die niet mee werken kunnen een onbeperkte dwangsom verwachten. Provider XS4ALL heeft het ministerie opgeroepen het voorstel drastisch aan te passen of er helemaal van af te zien.

Momenteel is het nog zo dat websites alleen door een onafhankelijke rechter kunnen worden gesloten. In het nieuwe voorstel verdwijnt de scheiding van aanklager en rechter, door de bevoegdheid bij de officier van justitie, de aanklager, neer te leggen. Het principe waarbij beide partijen hun verhaal doen en een onafhankelijke derde partij uitspraak doet vervalt dan.

Bovendien is het belangrijk dat het ontoegankelijk maken van websites alleen kan gebeuren bij zeer ernstige criminele activiteiten waar een gevangenisstraf op staat van minimaal vier jaar, zoals bijvoorbeeld kinderporno. In het wetsvoorstel van de minister is een beperking als deze niet opgenomen. Het kan niet zo zijn dat Internet Service Providers gedwongen worden om een site als Marktplaats ontoegankelijk te maken omdat iemand daar een gestolen fiets aanbiedt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 05 oktober 2010.