BREIN houdt providers verantwoordelijk voor piraterij

Auteursrechten organisatie BREIN eist van Ziggo dat het de toegang tot de website piratebay blokkeert voor zijn klanten. Via piratebay kunnen gebruikers films, muziek en games downloaden.

Brein houdt providers verantwoordelijk voor piraterij
Brein houdt providers verantwoordelijk voor piraterij

Provider Ziggo claimt dat de provider alleen verantwoordelijk is voor de content van websites die op hun eigen server staan. Aangezien piratebay niet op de server van Ziggo staat, is BREIN aan het verkeerde adres. Dit vinden ook andere Nederlandse providers,waaronder XS4ALL,  die Ziggo steunen als het 28 juni voor moet komen in deze zaak.

XS4ALL steunt Ziggo in deze omdat ze bang is dat deze zaak een precedent zal scheppen. Zo vreest het dat pirate bay op termijn niet de enige site zal zijn die geblokkeerd moet worden door providers. In een reactie schuift XS4ALL de schuld door naar de entertainment industrie. Deze slaagt er volgens de provider niet in om aan de vraag van de consument te voldoen. De consument wil downloaden, de entertainment industrie slaagt er niet in om daar een passend aanbod op te vinden.

Maandag doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 25 juni 2010.