Breedband in buitengebieden wordt niet gegarandeerd

Er komt geen bepaling in de wet om Nederlanders internet te garanderen. Dat zeg minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen. In de buitengebieden werkt de markt niet voldoende, maar daar wordt gezocht naar andere oplossingen.

Geen bepaling in de wet om Nederlanders in buitengebied breedband internet te garanderen
Geen bepaling in de wet om Nederlanders in buitengebied breedband internet te garanderen

De uitrol van breedband en het aanbieden van breedband internetdiensten in Nederland gaat volgens minister Kamp zoals gepland. Kamp geeft in antwoord op Kamervragen aan dat de aandacht voorlopig ligt op breedband internet in de buitengebieden. Er zal echter geen bepaling in de wet komen om Nederlanders internet te garanderen. In de buitengebieden werkt de markt niet overal voldoende, maar het ministerie kijkt naar oplossingen. Het zou mogelijk gaan om 300.000 tot 500.000 huishoudens. Er worden dan ook geen toezeggingen gedaan en de wet zal niet worden gewijzigd.

“In deze gebieden werk ik samen met provincies en gemeenten aan een oplossing, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het Connecting Europe Facility, het Europese instrument voor vitale infrastructuren. Ik zie overigens in de praktijk dat marktpartijen, bewoners en bedrijven op bedrijventerreinen ook zelf de handen ineen slaan en een oplossing zoeken voor dit buitengebied bijvoorbeeld door via een coöperatieve lening. Met een dergelijke lening financiert men gezamenlijk de onrendabele kop van een investering. Ik kijk met provincies en gemeentes ook naar manieren om dit soort initiatieven te ondersteunen”, aldus Minister Kamp van Economische Zaken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 december 2012.