Breedband-afknijpmeter door Google geïntroduceerd

Google heeft het M-Lab ontwikkeld en op de markt gebracht, daarmee kunnen internetgebruikers controleren of hun internetverbinding word afgeknepen of word gemanipuleerd.

Het M-Lab staat voor Measurement Lab, het helpt gebruikers bij het vaststellen van de snelheid van de internetverbinding en het controleren of hun ISP bepaalde applicatie blokkeert.

Een van de initiatiefnemers achter het project is Vint Cerf, beter bekend als de internetgoeroe van Google, de komst van het M-Lab draagt bij aan een gezonder en innoverender internet aldus Cerf.

Om het reeds ontwikkelde platform nog verder te uit te bouwen en te verbeteren levert Google gedurende het jaar 2009 36 servers aan wetenschappers die verspreid zitten over twaalf landen, zowel in Europa evenals in Amerika. Er word dan zoveel mogelijk data verzameld en zodoende kan er verder worden gebouwd aan de ontwikkeling van nieuwe tools.

Dat het M-Lab een nuttig hulpmiddel is bleek vorig jaar in Amerika wel, toen blokkeerde Comcast (de grootste Amerikaanse ISP en kabelaar) bewust al het p2p-verkeer van haar klanten, zonder dit te melden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 februari 2009.