Betere dekking mobiel internet

Het aantal UMTS-antennes in Nederland blijft stijgen. Met de toename van het aantal masten stijgt ook de dekking van mobiel internet.

Betere dekking mobiel internet
Betere dekking mobiel internet

Een jaar geleden stonden er in Nederland ongeveer 22.000 UMTS-masten. Op 1 december 2010 stonden er precies 23.156. Dit meldt het Antennebureau, waar alle UMTS- en GSM-masten worden geregistreerd.

Met het aantal UMTS-masten stijgt ook de dekking van mobiel internet. Van alle antennes zijn er 9274 speciaal voor gsm 900-verbindingen, 3889 voor gsm 1800-telefoons en 9992 speciaal voor UMTS.

Het ministerie van Economische Zaken is bezig met de voorbereidingen van de veiling van nieuwe frequenties voor mobiel internet. Minister Verhagen wil meer concurrentie op de markt voor mobiel bellen en internetten.  Het toenemende mobiele verkeer voor internet en telefonie mag niet vastlopen. Daarvoor worden versneld extra frequenties in de 800 Mhz band vrijgemaakt. Die lage frequenties zijn geschikt voor een groter bereik en een betere dekking, terwijl er minder antennes nodig zijn om dat te bereiken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 01 januari 2011.