Animo voor traditioneel tv-abonnement neemt af

Het aantal huishoudens dat kiest voor een traditioneel televisie abonnement neemt af. Steeds vaker deze lineaire vorm van tv kijken ingewisseld voor een over-the-top-variant (OTT).

Traditionele tv-abonnementen nemen af
Traditionele tv-abonnementen nemen af

Dit zijn de conclusies naar aanleiding van een onderzoek van Telecompaper onder hun consumentenpanel. Uit het onderzoek is verder gebleken dat in het eerste kwartaal van 2017 nog maar 41% van de Nederlandse huishoudens niet van plan is om hun lineaire tv-abonnement in te wisselen voor een OTT-variant. Twee jaar geleden was dit percentage nog veel groter, namelijk 59%.

Online tv-kijken
De mogelijkheid om live en lineair tv te kunnen kijken naar alle beschikbare zenders lijkt verreweg de belangrijkste reden te zijn voor het behoud van een dergelijk abonnement. Desondanks verwacht zo’n 5 procent om binnen 12 maanden het huidige abonnement op te zeggen om online tv te kijken.

Beperkt aanbod

Momenteel is het aantal OTT tv-platforms, zoals KPN Play en Knippr, nog beperkt waarbij in ieder geval de meest bekeken zenders lineair bekeken kunnen worden. Verder biedt een platform als NLziet de mogelijkheid om content van zowel publieke als commerciële programma’s op een later moment terug te kijken.

Het lineaire tv-kijken staat al jaren onder druk. Desondanks blijft dit tot op heden de populairste vorm van videoconsumptie.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 29 maart 2017.