ACM wil fusie Vodafone-Ziggo zelf onderzoeken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil zelf onderzoek doen naar de fusie tussen Ziggo en Vodafone. Dat heeft de toezichthouder bevestigd in reactie op het lopende onderzoek van de Europese Commissie. De ACM wil dat het onderzoek in Den Haag wordt uitgevoerd en niet in Brussel. Eerder wees de Commissie bij de fusie tussen UPC en Ziggo een dergelijk verzoek af.

Toezichthouder ACM wil onderzoek naar fusie van Brussel naar Den Haag overhevelen
Toezichthouder ACM wil onderzoek naar fusie van Brussel naar Den Haag overhevelen

De Europese Commissie zal uiterlijk 19 juli oordelen over de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone. Beide providers hebben hun plannen dinsdag 14 juni aangemeld bij de Europese Commissie. Toezichthouder ACM liet daarop weten een verzoek in te dienen om het onderzoek van Brussel over te laten hevelen naar Den Haag. Eerder had een dergelijk verzoek bij de fusie tussen UPC en Ziggo geen effect. Zowel Liberty Global (moederbedrijf Ziggo) als Vodafone zijn in meerdere Europese landen actief en halen in Nederland een aanzienlijk marktaandeel. Onderzoeksbureau Telecompaper meldt dat de providers daarom hun plannen niet hebben gemeld bij ACM, maar bij de Europese Commissie.

In deze verkennende fase kan de Commissie de fusie zonder meer goedkeuren of onder voorwaarden, of besluiten tot een volledig onderzoek om te kijken naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie op de Nederlandse markt. Bij een mogelijke fusie ontstaat er namelijk een vrijwel landelijk dekkende provider, naast telecomgigant KPN. Vraag is dan ook hoe de concurrentie van providers als Tele2, T-Mobile, en de M7 Groep (CanalDigitaal, Online) gewaarborgd kan worden. Uit eerdere cijfers van Telecompaper in 2015 blijkt dat er een duidelijk overlap is qua klanten tussen Ziggo en Vodafone. Ruim 46 procent van alle mobiele Vodafone klanten heeft een abonnement op vast internet bij Ziggo. En 52 procent van de mobiele Vodafone klanten heeft een abonnement op tv-diensten van Ziggo.

De kans is groot dat de Europese Commissie het verwijzingsverzoek van ACM afkeurt. Een woordvoerster van ACM bevestigt dat die kans bestaat. Toch wil de toezichthouder het proberen. De ervaring met buitenlandse fusies is dat de Commissie dergelijke verzoeken altijd heeft afgewezen. Het is daarnaast nog onduidelijk welke naam wordt gekozen bij een mogelijke goedkeuring van de fusie tussen Vodafone en Ziggo. Ook wordt pas na een eventuele goedkeuring bekend welke veranderingen er zijn voor de huidige abonnees.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 juni 2016.