Aantal glasvezelverbindingen verdrievoudigd

Een rapport van Telecompaper becijferd een verdrievoudiging van het aantal glasvezelverbindingen in Nederland. Van 954.000 glasvezelverbindingen eind 2011 naar ruim drie miljoen in 2016.

Beschikbaarheid glasvezel verdrievoudigt
Beschikbaarheid glasvezel verdrievoudigt

Eerder bleek uit een onderzoek van het FTTH Council Europa (fiber to the home) dat de groei van het aantal glasvezelverbindingen in Nederland zou stagneren. Echter blijkt uit onderzoek van Telecompaper dat het aantal glasvezelaansluitingen (FTTH) tot 2016 verdrievoudigd. Het aantal glasvezelverbindingen zou mogelijk stijgen van 954.000 eind 2011 tot ruim drie miljoen in 2016.

Opvallend want Nederland zakte in een jaar tijd van de 9de plaats naar de 13de in de Europese lijst. De interpretatie van deze cijfers was echter verschillend. Bijna een miljoen verbindingen tot aan de woning betekent namelijk niet dat de dienst ook echt afgenomen wordt. Het zegt louter iets over de beschikbaarheid. In 2011 lag de penetratie nog rond de 4%.

Kabelexploitant Reggefiber, deels in handen van KPN, heeft met een marktaandeel van 96,2% zowat de gehele glasvezelmarkt in handen. Eind 2016 zal dit aandeel wat afnemen tot iets meer dan 80%, aldus de verwachtingen van marktonderzoeker Telecompaper.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 juni 2012.