55 miljoen voor veiliger internet

Het Europees Parlement is afgelopen woensdag akkoord gegaan met een investering van 55 miljoen euro voor maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het internet veiliger word. Met name voorlichting en aanpak van online pesters en kinderlokkers word hard aangepakt.

Het plan werd enthousiast ontvangen door alle politieke fracties, eind van dit jaar zal de EU-Raad zich buigen over het plan en naar verwachting goedkeuring verlenen aan het plan.

Het grootste deel van de 55 miljoen euro is bedoeld voor publieksvoorlichting. Zo word het makkelijker gemaakt voor ouders, kinderen en docenten om advies in te winnen over online veiligheid. Daarnaast komt er een nationaal meldpunt voor het melden van kinderporno en online kinderlokken.

Tot slot gaat er een deel van het budget naar de ontwikkeling en bevordering van een veiligere online omgeving voor internetgebruikers. Gedacht kan worden aan een applicatie waarbij ouders het "beheer" voeren over de computer en zodoende hun kinderen tegen online gevaren kunnen beschermen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 oktober 2008.