3 miljoen glasvezelaansluitingen in 2021

Ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens zullen in 2021 beschikken over een glasvezelaansluiting. Iets meer dan de helft zal ook daadwerkelijk gebruik maken van een FTTH-aansluiting.


Dat is te lezen in het jaarlijkse FTTH rapport van Telecompaper. In hetzelfde rapport is te lezen dat het aantal homes passed in 2016 slechts groeide met 137.000 nieuwe lijnen (200.000 in 2015). Per eind 2016 bedroeg de totale FTTH markt in Nederland zo’n 2,56 miljoen homes passed.

Meeste FTTH aansluitingen

Reggefiber, dochter van KPN, heeft vorig jaar het grootste aantal glasvezelaansluitingen verzorgd. Deze aansluitingen werden voornamelijk in de eerste helft van het jaar gelegd, omdat in de tweede helft de aanleg nagenoeg stilviel. De komende tijd wordt verwacht dat dit niet anders zal zijn, aangezien KPN al heeft aangegeven zich te willen focussend op het upgraden van het bestaande DSL-netwerk.

FTTH Buitengebieden

Voor de nummer twee, CIF, is de aanleg van glasvezel in diverse buitengebieden een interessante ontwikkeling. Voor diverse projecten staat CIF op te lijst om de gebieden te mogen voorzien van glasvezel. Kleinere partijen op de markt hebben in 2016 substantieel bij gedragen aan de groei van de glasvezelmarkt. Verwacht wordt dan ook dat de rol van partijen als E-Fiber en Kabelnoord de komende jaren zal toenemen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 juni 2017.