IoT

Begrip IoT uitgelegd. De betekenis/definitie van het woord IoT.

IoT is een afkorting van Internet of Things. Internet of Things wordt in het Nederlands ook weleens Internet der dingen genoemd. 

Het Internet of Things (IoT) bestaat uit alledaagse voorwerpen zoals televisies of sieraden die semi-intelligente zijn waardoor zij zich ‘online’ bevinden. Hierdoor kunnen deze voorwerpen communiceren met andere objecten of personen en biedt het IoT dus eindeloos veel mogelijkheden.

Voorbeelden IoT
In de toekomst is het de bedoeling dat het IoT productieprocessen gaat verbeteren en oplossingen kan bieden voor allerlei problemen. Doordat informatie onderling gedeeld wordt kan er bijvoorbeeld meer energie bespaard worden of wordt het verkeer beter doorgestroomd op bepaalde knelpunten.

Een ander goed voorbeeld van hoe het internet der dingen werkt zijn smart homes. Bij een smart home zijn diverse apparaten met elkaar en het internet verbonden. Zij communiceren onderling en bewoners kunnen op afstand de temperatuur in de woning regelen of het licht aan doen. Bijvoorbeeld via hun smartphone.

Nadelen IoT
Buiten de vele diverse mogelijkheden die het IoT biedt, spreken velen ook van een hoop nadelen. Met name het verlies van privacy wordt ervaren als een negatief gevolg van deze veranderingen. Alle (persoonlijke) data wordt opgeslagen en online bewaard, voor ‘altijd’.

Daarnaast zijn deze gegevens interessant voor meerdere partijen welke eigenlijk geen toegang hebben hiertoe. De beveiliging van deze gegevens is daarom zeer belangrijk. Sommige personen stellen daarom nu al vraagtekens bij de beveiliging van het IoT.
 

Niet gevonden wat u zocht? Bekijk de andere woorden uit ons woordenboek.