Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Een modem, een router, een modem met ingebouwde router… Hoe zit het precies en wat is nou het verschil?

Om het internetsignaal van een internetprovider te ontvangen, deze te kunnen vertalen en begrijpelijk te maken voor apparaten die aangesloten kunnen worden op het internet is een modem nodig. Maakt u met slechts één apparaat gebruik van het internet, dan is enkel een modem afdoende. De modem bevindt zich altijd op de plek waar de internetaansluiting de woning binnenkomt. Bij de meeste huizen is dit de meterkast.

Meerdere apparaten aansluiten op het internet
Met een modem kan u één apparaat rechtstreeks aansluiten op het internet. Tegenwoordig is het niet alleen maar een desktop die gebruik maakt van internet, maar hebben we ook allemaal een mobiele telefon, laptop en/of smarttv. Al deze apparaten en nog veel meer bieden ook de mogelijkheid voor internettoegang. Wanneer u meerdere apparaten toegang wil geven tot uw internetaansluiting heeft u een router nodig. Een router verdeelt het internetsignaal. Dit kan zowel bekabeld zijn als draadloos (Wi-Fi). De plek van een router is niet afhankelijk van de plek van de modem. Wel kan de omgeving van de router het draadloze signaal beïnvloeden.

Twee apparaten of één?
Tegenwoordig leveren internetproviders steeds vaker een modem en router in één. Dit heeft als voordeel dat u geen twee apparaten in uw woning hoeft te plaatsen. Het nadeel is dat het internetaansluitpunt zich vaak in de meterkast bevindt waardoor het draadloze signaal minder sterk is dan bij een losse router. Dit probleem valt eenvoudig op te lossen, door het alsnog aan te sluiten van een extern exemplaar. Het is dus niet meer noodzakelijk, maar eventueel wel wenselijk

Niet gevonden wat u zocht? Bekijk de andere veel gestelde vragen.