Wat is ADSL?

ADSL is een afkorting voor een vorm van snel internet.

ADSL is de afkorting van Assymetric Digital Subscriber Line. ADSL is een breedbandtechniek, net als ADSL2 en bijvoorbeeld kabel-internet. De laatste letter in ADSL is L, welke dus staat voor Line. De telefoonlijn krijgt een extra functie met ADSL, namelijk het transporteren van data (uw internet).

Voor het gebruik van ADSL is naast een telefoonlijn ook een splitter nodig, waar het internet en telefoon wordt "gesplit". Het ideale aan ADSL is dat uw telefoonlijn gewoon vrij blijft. Het internet komt via de splitter uit op de modem welke het internet verder verspreidt, dit kan draadloos of bekabeld. Ook kan het zo zijn dat het handiger is om naast een modem een aparte draadloze router aan te schaffen. ADSL heeft zijn beperkingen vooral qua snelheid, de upload snelheidt kan maximaal 1 Mbit/s bedragen en downloaden kan tot 7,8 Mbit/s. Des te verder de ADSL-verbinding verwijderd is van de wijkcentrale, des te langzamer het internet.

De opvolger van ADSL is ADSL2 of ADSL2+, de snelheden hiervan zijn beduidend hoger. Ook de kosten zijn hoger en de beschikbaarheid laat flink te wensen over.

Niet gevonden wat u zocht? Bekijk de andere veel gestelde vragen.