Waarom is mijn internetsnelheid traag?

De snelheid van uw internet kan om allerlei redenen lager zijn dan wat het pakket uw beloofd dat u heeft afgesloten bij uw internetprovider. Welke oorzaken deze lagere internetsnelheid kunnen veroorzaken en wat eventuele oplossingen zouden kunnen zijn, dat leggen wij graag aan u uit.

Internet via Wi-Fi of bekabeld
Internet via een bekabeld netwerk is altijd stabieler en sneller dan internet via een draadloos netwerk. Bij een draadloos internet kunnen er namelijk nogal wat stoorzenders zijn die zich tussen het Wi-Fi signaal en de computer bevinden. Dit kan al iets simpels zijn als een televisie. Daarnaast geldt in het geval van draadloos internet ook hoe dichter de computer zich bij de modem bevindt, hoe sneller het internet is. Een oplossing kan dus zijn om de computer dichter bij het modem te plaatsen of de modem te verplaatsen.

Verouderde computer of software
Iedere computer kan connectie maken met het internet. Is de computer echter ouder dan vijf jaar, dan zal de snelheid van de computer aanzienlijk zijn verminderd. Deze snelheid is ook van invloed op de internetsnelheid. Ook software (die verouderd is) kan je verbinding vertragen. Check daarom de leeftijd van uw computer, update benodigde software en verwijder onnodige software.

Meerdere gebruikers
Zijn er meerdere personen in uw huis aanwezig die gebruik maken van het internet? Ook dit kan de oorzaak van een lagere snelheid zijn. Ieder apparaat dat verbonden is met het internet neemt namelijk een stukje bandbreedte in beslag. Wanneer u een sneller internetverbinding wilt creƫren kan het een optie zijn op tijdelijk de verbinding van deze apparaten uit te schakelen.

Afstand tot wijkcentrale
De snelheid van ADSL internet die u kunt ontvangen in uw woning is mede afhankelijk van de afstand van de woning tot aan de wijkcentrale. In de praktijk betekend dit dus dat er een ADSL verbinding ligt van bijvoorbeeld 50/5 Mbps, maar dat er slechts een snelheid van 30/3 Mbps kan worden behaald. Een oplossing hiervoor kan zijn om de overstap te maken naar kabelinternet of glasvezel.

Internetsnelheid meten
Bent u benieuwd welke upload- of download snelheid uw internet heeft? Start dan een speedtest. Een speedtest geeft slechts een momentopname, maar zorgt wel inzicht in wat u wellicht zou kunnen verbeteren. 

Niet gevonden wat u zocht? Bekijk de andere veel gestelde vragen.