Ziggo werkt niet mee aan waarschuwen illegale downloaders

Provider Ziggo zegt niet mee te willen werken aan het versturen van waarschuwingen naar personen die illegaal downloaden. Het versturen van dit soort waarschuwingen is een idee van Stichting Brein.

Stichting Brein wil dat internetproviders individuele gebruikers gaat waarschuwen bij illegaal downloaden
Stichting Brein wil dat internetproviders individuele gebruikers gaat waarschuwen bij illegaal downloaden

Stichting Brein gaat de ip-adressen die gebruikt worden voor illegaal downloaden doorsturen naar de providers. De stichting wil dat zij, net als in Groot Britannië, op vrijwillige basis een waarschuwing sturen naar gebruikers. Uit navraag van Tweakers bij onder andere Ziggo, KPN en Xs4all blijkt er weinig draagvlak te zijn voor dit soort ‘educatieve waarschuwingen.’

Onafhankelijke rol provider

Ziggo heeft dus al aangegeven niet mee te gaan werken aan het versturen van een dergelijke waarschuwing naar klanten. Zij zijn van mening dat zij als isp een neutrale toegangsverschaffer zijn en daarbij dus geen rol van actieve handhaver van rechten of belangen van derden past. Ook KPN vindt het idee van de auteursrechtenwaakhond niet voor de hand liggend. Zij vinden dat zij als isp geen oordeel kunnen vormen over de rechtmatigheid en proportionaliteit. Bij Xs4all staan ze evenmin te springen. “Isp’s zijn geen handhavers.” aldus Niels Huijbregts, woordvoerder bij Xs4all.

Gedragsverandering

Stichting Brein hoopt met een systeem van waarschuwingen aan downloaders een gedragsverandering te weeg te brengen. De waarschuwingen die gebruikers ontvangen zouden onder meer informatie over legale downloads moeten bevatten. Onduidelijk is wanneer Brein met het verzamelen wil beginnen. Eerst willen zij overleggen via ECP, het platform voor internetveiligheid. Hierbij zijn ook alle grote providers aangesloten. Het overleg zal ergens in dit eerste kwartaal plaatsvinden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 18 januari 2017.