Wereldwijde internetsnelheid gemiddeld 4,5 Mbps

Afgelopen maand publiceerde internetbedrijf Akamai het kwartaalrapport State of the Internet. Akamai brengt die rapport sinds 2007 ieder kwartaal uit en verzameld hiervoor wereldwijde gegevens over bijvoorbeeld internetsnelheid. De cijfers in het nieuwste rapport beslaan het derde kwartaal van 2014.

Nederland in top 10 snelste internetverbindingen
Nederland in top 10 snelste internetverbindingen

Uit deze cijfers blijkt dat de gemiddelde internetsnelheid wereldwijd 4,5 Mbps bedraagt. Met een snelheid van 25,3 Mbps staat Zuid-Korea bovenaan de ranglijst. Nederland staat met een internetsnelheid van 14 Mbps op de zesde plek. De gemiddelde pieksnelheid is wereldwijd 24,8 Mbps. In dit geval staat Hong Kong op de eerste plek met 84,6 Mbps. Nederland staat met een pieksnelheid van 53,3 Mbps op een veertiende plek.

Een nieuw onderdeel van het rapport is de ‘4K-readiness’. Hiermee wordt bepaald in hoeverre een internetverbinding geschikt is voor 4K (Ultra HD) televisie en video. Volgens Akamai zijn aansluitingen met een snelheid vanaf 15 Mbps hiervoor geschikt. Echter blijkt slechts 12 procent van de internetverbindingen wereldwijd geschikt te zijn voor deze technologie. In Nederland is al 29 procent van de aansluitingen geschikt voor 4K.

Akamai maakte ook cijfers bekend over mobiel internet. Voor Nederland is hier duidelijk het effect van de aanleg van de 4G-netwerken te zien. De snelheid voor mobiel internet steeg in kwartaal drie van 3,6 naar 5,8 Mbps. Daarnaast steeg het aantal verbindingen dat sneller is dan 4 Mbps van 21 naar 62 procent.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 januari 2015.