Vodafone en Ziggo worden wellicht geduchte concurrent KPN

Er werd al langere tijd over gespeculeerd, maar nu lijken Vodafone en Ziggo toch te gaan fuseren in een joint venture. Maandagnacht maakte Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, bekend dat de twee providers een joint venture vormen. Samen zouden beide providers ruim 9 miljoen klanten hebben. De joint venture kan daardoor een geduchte concurrent worden voor marktleider KPN.

Vodafone en moederbedrijf Ziggo fuseren Nederlandse activiteiten
Vodafone en moederbedrijf Ziggo fuseren Nederlandse activiteiten

Na eerdere fusiebesprekingen tussen Vodafone en Liberty Global in 2015, die werden afgeketst, is er nu toch een overeenstemming bereikt. Vodafone en Liberty Global willen hun Nederlandse activiteiten laten fuseren in 50/50 joint venture. De Vodafone Group zou hiervoor een bedrag van 1 miljard euro in contanten betalen aan het moederbedrijf van Ziggo. Beide partijen verwachten de transactie eind 2016 te kunnen afronden. De autoriteiten moeten de fusie echter eerst nog goedkeuren. Mocht de fusie worden goedgekeurd dan hebben Ziggo en Vodafone samen 9 miljoen klanten: Vodafone heeft namelijk 5,1 miljoen bellers, Ziggo levert tv aan 4,2 miljoen abonnees en internet aan 3,2 miljoen huishoudens.

De fusie gaat hoe dan ook veel concurrentie opleveren voor marktleider KPN. Beide providers kunnen namelijk door de joint venture de combinatie van zowel vaste als mobiele abonnementen aanbieden. Een zogeheten quad play abonnement (internet, tv, vaste en mobiel telefonie) zorgt er daarnaast voor dat klanten minder snel overstappen naar een andere provider. Naast de voordelen qua productaanbod, zou de fusie een besparing opleveren van 280 miljoen euro per jaar. Mocht de mededingingsautoriteit de deal goedkeuren dan zou de combinatie Ziggo/Vodafone eind dit jaar afgerond moeten zijn. De vraag is echter wel of de toezichthouders een samenwerking goedkeuren. Er ontstaat dan namelijk een tweede vrijwel landelijk dekkende provider naast KPN. Vraag is of beide partijen dan gereguleerd worden of dat KPN gereguleerd kan worden.

Afgelopen jaren heeft Ziggo veel tv-klanten verloren aan KPN. Wellicht ook door de eerdere overname van UPC, wat niet geheel ‘vlekkeloos’ verliep. Ziggo werkt daarnaast al twee jaar samen met Vodafone om 180.000 klanten een mobiele verbinding aan te bieden. De fusie zou dus beide netwerken daadwerkelijk integreren. Vodafone gebruikt nu nog noodgedwongen het netwerk van KPN voor het aanbieden van vast internet en tv. Mocht de overname worden goedgekeurd dan gaan Ziggo en Vodafone Nederland samen verder als één bedrijf. De nieuwe provider met een vast en mobiel netwerk moet beter concurreren met providers als KPN, T-Mobile en Tele2.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 februari 2016.