Verbruik mobiel internet in jaar meer dan verdubbeld

Het verbruik van mobiel internet is in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Ook werd een groei gesignaleerd van het aantal glasvezelaansluitingen en het kopernetwerk (DSL). Dat blijkt uit cijfers van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Mobiel internet gaat nog meer concurreren met vast breedband
Mobiel internet gaat nog meer concurreren met vast breedband

Uit cijfers voor de telecommarkt blijkt dat het verbruik van mobiel internet in twaalf maanden tijd meer dan verdubbeld is. Cijfers over het derde kwartaal van 2014 van de ACM hebben dit aangetoond. Ten opzichte van twee jaar geleden is de hoeveelheid data die consumenten voor mobiel gebruiken zelfs verdriedubbeld. Forse investeringen in het 4G-netwerk zorgen er voor dat het gebruik van snel mobiel internet onverminderd sterk blijft groeien, zo meldt marktwaakhond ACM.

Steeds meer providers bieden de mogelijkheid voor snel mobiel internet via 4G. Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 hebben afgelopen periode flink geïnvesteerd in de 4G-technologie. Snel mobiel internet via 4G lijkt daarom ook steeds meer concurrent te worden van vast breedband. Aan het eind van het derde kwartaal van 2014 lag het verbruik op 17,6 petabyte (PB) per kwartaal, tegenover 5,9 PB twee jaar eerder.

Verder blijkt uit de Telecommonitor dat het aantal televisie-abonnementen in het derde kwartaal van 2014 is gekrompen met 6.500 stuks. Wel steeg het aantal tv-kijkers via glasvezel en kabel licht. Tegenover de daling op het televisienetwerk staat een stijging van digitale aansluitingen op basis van glasvezel en het kopernetwerk (DSL). Stijging zou voornamelijk te danken zijn aan groeiende marktaandelen van providers als Vodafone en Tele2.

In totaal hebben nu 1,019 miljoen Nederlandse huishoudens een downloadsnelheid van meer dan 100 Mbps. De hoogste maximum snelheid is logischerwijs te vinden bij glasvezel, maar de hoogste gemiddelde internetsnelheid is te vinden bij de kabelproviders: 81 Mpbs in het vierde kwartaal, aldus cijfers van Telecompaper.

Uit het onderzoek van ACM bleek tevens dat glasvezel onverminderd populair blijft. Het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting stijgt dan ook erg snel. In de zomer van 2010 hadden nog slechts een half miljoen Nederlanders thuis een glasvezelaansluiting. Afgelopen zomer waren dit al bijna twee miljoen huishoudens. In totaal heeft 9 procent van de huishoudens in Nederland internet via glasvezel, 48 procent heeft internet via kabel en 43 procent een DSL-verbinding.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 12 februari 2015.