T-Mobile gaat ook inzetten op vast internet via 4G

Mobiele provider T-Mobile gaat in navolging van KPN testen met vast internet via 4G. De pilot van de provider geldt voor alle deelnemers voor wie het reguliere aanbod aan vaste internetabonnementen niet past bij hun wensen. T-Mobile lijkt hiermee actief te willen gaan concurreren met vaste internetaanbieders.

T-Mobile test vast internet via 4G
T-Mobile test vast internet via 4G

Ook T-Mobile wil haar 4G-netwerk gaan inzetten om breedband internet aan te bieden als alternatief voor vaste internetaansluitingen. De pilot beperkt zich niet tot enkel de buitengebieden, maar voor alle deelnemers die een goede dekking en bandbreedte hebben. Het alternatief voor een vaste internetaansluiting is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die flexibel per maand willen beslissen waar ze graag een internetverbinding willen hebben. Ook klanten die geen triple play of quad play abonnement wensen, maar alleen snel internet kunnen van deze nieuwe dienst profiteren. Eerder lieten T-Mobile en Vodafone nog weten in een reactie op de lancering van KPN, geen concrete plannen te hebben voor een vergelijkbare dienst.

Met de nieuwe dienst lijkt T-Mobile te willen gaan concurrent met vaste internetaanbieders. De provider beschikt namelijk niet over een eigen vast netwerk zoals KPN of via wholesale-overeenkomsten zoals Vodafone. De pilot met 4G als vast internet is daarom een mooi alternatief om actief te worden op deze vaste markt. T-Mobile heeft overigens nog niets gecommuniceerd over de prijzen van ‘4G voor Thuis’. Daarnaast zijn ook geen voorwaarden bekendgemaakt voor gebruikers die aan de pilot willen deelnemen. De provider hoopt te kunnen testen met verschillende type huishoudens.

Eerder maakte T-Mobile bekend volgend jaar een online tv-dienst te lanceren onder de naam Knippr. De dienst wordt overal beschikbaar gesteld binnen Nederland en is te gebruiken via een vaste internetverbinding of een 3G/4G-netwerk. De eerder aangekondigde pilot van KPN om vast internet via 4G aan te bieden, was vooral bedoeld voor huishoudens in buitengebieden. T-Mobile zet zijn pilot direct op grotere schaal in. Deelnemers krijgen toegang tot internet via het eigen 4G-netwerk door gebruik te maken van een mobiele 4G-router met een T-Mobile simkaart. De router werkt gewoon via het stopcontact en kan dus overal in en buitenshuis worden geplaatst.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 december 2015.