Ontwikkelingen op het gebied van glasvezel

De uitrol van glasvezel in Nederland verloopt gestaag, toch zijn er veel ontwikkelingen gesignaleerd op de glasvezelmarkt. Technici in de Verenigde staten hebben een glasvezelkabel ontwikkeld met een mengeling van erbium wat zou zorgen voor hogere snelheden.

Nieuwe ontwikkelingen op glasvezelmarkt
Nieuwe ontwikkelingen op glasvezelmarkt

Een aantal technici aan de universiteit van Arizona zijn er in geslaagd om een snellere glasvezel verbinding te ontwikkelen. Met deze nieuwe ontwikkeling is het mogelijk om hogere internetsnelheden te genereren, en computerchips en zonnecellen efficiƫnter te maken. Een glasvezelkabel wordt gemengd met het zogenaamde erbium; wanneer lichtdeeltjes op de stof vallen, geeft het zelf de lichtdeeltjes af met dezelfde golflengte. Door het mengen van erbium in de glasvezelkabel wordt het signaal enorm versterkt.

Deze ontwikkeling was in principe niks nieuws, alleen het feit dat het glasvezel door de toevoeging minder sterk werd. Het mengen van erbium met silicium zorgt daarentegen wel voor een sterker signaal, aldus onderzoekers aan de universiteit in Arizona. Met deze nieuwe ontwikkeling is het niet alleen mogelijk hogere internetsnelheden te genereren, maar het versterkt bijvoorbeeld ook inkomend zonlicht op zonnepanelen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 november 2011.