Nederland bij wereldtop op gebied van snel internet

Nederland staat in Europa op de derde plaats als het gaat om gemiddelde internetsnelheid. Wereldwijd staat ons land zelfs in de top vijf met een gemiddelde downloadsnelheid van 15,3 Mbps. Dat is een groei van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek door Akamai.

Nederland: hoge internetsnelheid vast netwerk, snelheid mobiel internet blijft voorlopig achter
Nederland: hoge internetsnelheid vast netwerk, snelheid mobiel internet blijft voorlopig achter

Met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mbps behoort Nederland tot de top vijf landen met de snelste internetverbinding ter wereld. Opvallend is wel dat Nederland achter blijft op het gebied van snelheid van mobiel internet. Dat blijkt uit het Akamai State of the Internet Report van het eerste kwartaal van 2015. Wereldwijd lag de gemiddelde snelheid van een internetverbinding op 5 Mbps, dat is 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Vast internet

Nederland staat wereldwijd gezien op vijfde plaats met een gemiddelde downloadsnelheid van 15,3 Mbps. Wat dat betreft scoort Nederland hoog als het gaat om de gemiddelde snelheid van een breedbandverbinding. Volgens het onderzoek van Akamai staat Zuid-Korea op de eerste plaats met een gemiddelde internetsnelheid van 23,6 Mbps. Het land wordt gevolg door Ierland (17,4 Mbps), Hong Kong (16,7 Mbps) en Zweden (15,8 Mbps). Daarbij zijn vooral de resultaten van Ierland erg opvallend. De gemiddelde downloadsnelheid ligt daar op 17,4 Mpbs, een stijging van maar liefst 63 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Hoewel de gemiddelde internetsnelheid wereldwijd steeg, is de verdeling behoorlijk scheef te noemen. Minder dan 5 procent van de internetaansluitingen haalt een downloadsnelheid van 25 Mbps of meer. In Nederland haalt 9,8 procent van alle aansluitingen een snelheid van 25 Mbps of meer, goed voor een groei 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee staat ons land op plaats 9. Op de lijst van verbindingen tot 10 Mbps staat Nederland met 61 procent echter op de tweede plaats, achter Zuid-Korea (77%).

Mobiel internet
Op het gebied van mobiel internet doet ons land het qua snelheid minder. Met een gemiddelde snelheid van 5,5 Mbps staat Nederland binnen de twintig Europese landen laag genoteerd. Toch is de snelheid voor mobiel internet nog vrij doorsnee binnen Europa. Het Verenigd Koninkrijk spant hier de kroon met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 20,4 Mpbs. Op grote afstand volgt Denemarken met gemiddelde downloadsnelheid van 10 Mbps. In Nederland heeft volgens Akamai zes op de tien mobiele internetverbindingen een snelheid van meer dan 4 Mbps. In vele andere Europese landen ligt dit percentage beduidend hoger.

Dat constateert ook Hans Nipshagen, Country Manager Benelux van Akamai: “Het is opvallend dat Nederland achter blijft op gebied van snelheid van mobiele internet. Mobiele video neemt een vlucht, het is zelfs de verwachting dat over vier jaar 70% van het mobiele verkeer uit video zal bestaan. Nederlandse mobiele gebruikers willen een zelfde kwaliteitservaring als ze hebben met traditionele TV en zullen dus steeds hogere eisen gaan stellen aan de snelheid van mobiel internet. Akamai helpt op dit moment al diverse mobiele providers optimale videokwaliteit te kunnen leveren.”
Het State of the Internet Report van Akamai geeft onder andere inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers van de snelheid van internetverbindingen en breedbandadoptie. Het bedrijf publiceert deze cijfers ieder kwartaal.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 juni 2015.