KPN speelt met ‘Play’ handig in op veranderd kijkgedrag

Provider KPN heeft een nieuwe tv-dienst aangekondigd: KPN Play. Het telecombedrijf zal in het najaar de eigen video-on-demand dienst beschikbaar stellen. Hiermee speelt KPN handig in op het veranderende kijkgedrag van Nederlanders.

KPN lanceert met 'Play' nieuwe video on demand-dienst
KPN lanceert met 'Play' nieuwe video on demand-dienst

KPN Play wordt de eigen video-on-demand dienst waarmee KPN op het veranderende kijkgedrag wil gaan inspelen. Nederlanders kijken namelijk steeds vaker via hun smartphone of tablet naar tv, films en series. Met KPN Play kan men kijken wanneer men wil naar films en series, maar ook kunnen tv-zenders live worden bekeken. Het bedrijf combineert zo een dienst als Netflix, waar films en series kunnen worden teruggekeken, met live televisie kijken. Op dit moment test een groep van driehonderd mensen de app, maar dit wordt in juli verder uitgebreid naar 1500 tot 2000 mensen. De dienst moet in het najaar voor iedereen beschikbaar worden.

KPN Play voor iedereen beschikbaar
Voor het gebruik van KPN Play is enkel een internetverbinding nodig. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een vaste of mobiele verbinding. Ook hoeft de internetverbinding niet via KPN te lopen, hierdoor kan KPN Play door alle Nederlanders worden gebruikt. Hiermee speelt het telecombedrijf ook mooi in op de concurrentie van Ziggo. Provider Ziggo biedt namelijk al soortgelijke diensten, MyPrime en de Horizon GO-app, maar deze diensten zijn niet voor iedereen beschikbaar. Daarnaast kunnen ook klanten van bijvoorbeeld Ziggo gebruikmaken van KPN Play. Daarmee omzeilt KPN de afgesloten tv-kabel die vooralsnog enkel voorbehouden is aan Ziggo zelf.

Maandelijks abonnement met onbeperkt toegang
KPN brengt een Android en iOS app uit waarmee KPN Play op zowel Android smartphones- als tablets en op Apple iPhones en iPads gebruikt kan worden. Daarnaast krijgt de app Chromecast ondersteuning, zodat via de Chromecast de content naar het televisietoestel gestreamd kan worden. KPN is vooralsnog niet van plan de dienst aan te bieden via een website of laptops en computers. Wel is al duidelijk dat er een maandelijks abonnement komt met onbeperkt toegang tot de dienst. Daarnaast is Play maandelijks opzegbaar. Het is echter voorlopig nog onduidelijk wat een abonnement gaat kosten en hoe het zenderaanbod eruit gaat zien.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 29 april 2015.