KPN krijgt forse boete opgelegd door ACM

De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) heeft KPN twee forse boetes opgelegd van in totaal ruim 8 miljoen euro. Volgens de toezichthouder heeft KPN zijn concurrenten benadeeld en geen goed aanbod hebben gedaan voor de glasvezeltechniek ‘SDF backhaul’. Daarnaast zou de provider in overtreding zijn geweest bij een servicedienst voor storingssignalering ‘ISDN lijnbewaking’.

KPN beboet door ACM voor het benadelen van concurrenten
KPN beboet door ACM voor het benadelen van concurrenten

Provider KPN heeft van toezichthouder ACM in totaal twee boetes opgelegde gekregen van in totaal 8 miljoen euro. Volgens de toezichthouder heeft KPN concurrenten benadeeld. De provider zou concurrenten geen goed aanbod hebben gedaan voor de glasvezeltechniek ‘SDF backhaul’ en heeft het concurrenten niet geïnformeerd over een service voor storingssignalering ‘ISDN lijnbewaking’. ACM spreekt over oneerlijke concurrentie en legt daarom het bedrijf twee boetes op van totaal 8 miljoen euro.

Concurrenten die gebruik maken van het KPN-netwerk moeten door de provider verplicht vooraf geïnformeerd worden over de technieken en dienstverlening die KPN via haar dochterbedrijven aan klanten aanbiedt. Op die manier kunnen concurrenten tijdig dezelfde dienstverlening inzetten voor hun eigen klanten. De ACM spreekt dan ook van oneerlijk concurrentie. Volgens de toezichthouder heeft KPN concurrenten benadeeld door hen niet de mogelijkheid te geven om ISDN lijnbewaking en SDF backhaul tijdig in te zetten voor hun eigen klanten. KPN heeft laten weten het niet eens te zijn met de boetes en in beroep te gaan.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 22 juli 2015.