Kabelnoord op schema met aanleg glasvezel

De provider Kabelnoord ligt op schema met het aansluiten van huishoudens op het glasvezelnetwerk. Inmiddels heeft de provider 13.000 huishoudens met een coax-verbinding vervangen voor een glasvezelverbinding. In een update over de aanleg van glasvezel in zijn verzorgingsgebied liet de kabelaar dit weten.

Aanleg glasvezel Kabelnoord verloopt op schema
Aanleg glasvezel Kabelnoord verloopt op schema

Kabelnoord ligt op schema met de aanleg van snel glasvezel internet in het noorden van het land. Het kabelbedrijf liet in een update weten dat de eerste fase van het totale glasvezelproject volgens planning verloopt. Naar verwachting zullen deze zomer ruim 16.740 huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. De prognose is dat in 2020 circa 28.590 adressen zijn aangesloten, ruim 2.000 meer dan het huidige aantal kabelaansluitingen. Inmiddels heeft Kabelnoord als triple-play aanbieder (internet, tv en telefonie) ruim 84 procent marktaandeel op haar aansluitingen en voert hiervoor doorgifte, service en aanleg zelf uit. De kabelaar heeft 22.000 betalende klanten en ongeveer 26.000 potentieel aansluitbare adressen.

Volgens Kabelnoord is er veel behoefte bij bewoners en ondernemers voor snel internet in het noorden van Nederland. “Er zitten heel veel bedrijven op het platteland. Veel meer dan mensen denken,” zegt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. ,,Iedere boer is ook een bedrijf. Iedere koe heeft tegenwoordig niet alleen een chip in zijn oor, maar ook een sensor die data doorstuurt. Die data moet wel ergens heen. Daarom is het voor boeren en bedrijven zo belangrijk dat de download- en de uploadsnelheid van glasvezel even snel is. Daarvoor bieden koperdraad of 4G geen soelaas.”

In 2014 startte Kabelnoord met de aanleg van glasvezel in wijken van Dokkum en Kollum. Vorig jaar september werd gestart in Schiermonnikoog en daarna volgden Ameland, de dorpen Feanwâlden en Ternaard en de binnenstad van Dokkum. Vervolgens werd ook het buitengebied van Sibrandahûs voorzien van glasvezel, in dit geval met steun van Provincie Friesland. Momenteel wordt er glasvezel aangelegd in Damwâld en Oudwoude. In mei 2016 start de aanleg in De Westereen. In tegenstelling tot andere glasvezelprojecten wordt bij klanten de traditionele coaxkabel zonder tariefsverhoging vervangen door glasvezel. Nederland telt inmiddels 2,3 miljoen glasvezelaansluitingen, maar slechts een miljoen mensen hebben ook een glasvezelabonnement.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 april 2016.