Internetten via glasvezel binnenkort in Dronten

Het is nog maar afwachten of huishoudens in Dronten kunnen gaan internetten via glasvezel. Voor bedrijven is het de verwachting dat ze dit jaar nog gebruik kunnen gaan maken van internet via glasvezel.

Ondernemersvereniging De Driehoek is al langere tijd bezig met glasvezel voor bedrijven. Deze techniek is weliswaar duurder maar vele malen sneller dan de meest voorkomende kabel- of adsl-verbindingen.

De belangrijkste hoofdleiding van het glasvezel netwerk, de zogenaamde "backbone" moet over een afstand van circa 5 kilometer naar Dronten worden aangelegd. De kosten daarvan zijn enorm en De Driehoek is dan ook op zoek naar partners die hun mogelijk daarin kunnen steunen, de leverancier van het netwerk kan mogelijk delen in de kosten maar daar word nog over gesproken.

Glasvezel voor bedrijven verschilt enorm van glasvezel voor huishoudens. Het grootste verschil zit in de aansluiting vanaf het glasvezelnetwerk. Bedrijven kunnen een rechtstreeks lijntje krijgen vanaf het glasvezelnetwerk daarentegen komt voor huishoudens de glasvezel allereerst vanaf een centraal punt in de straat en dan naar de woning. Leverancier van het glasvezel wilt dan ook dat minstens 40% van de huishoudens aangeeft internet via de glasvezel te willen afnemen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 17 september 2008.