Europa ligt op koers met supersnel internet

Volgens onderzoeksbureau Point Topic heeft de helft van de landen in de Europese Unie de beschikking over supersnel internet. Hiermee zou Europa goed op weg zijn haar uiteindelijke doel te bereiken: alle huishoudens in 2020 voorzien van supersnel breedband internet.

Helft van de EU heeft al beschikking over supersnel breedband internet
Helft van de EU heeft al beschikking over supersnel breedband internet

Uit onderzoek van het Britse Point Topic blijkt dat 96% van de Europese huishoudens de beschikking heeft over basis breedband internet, dat op zijn minst een internetsnelheid heeft van 144 Kb/s. Inmiddels heeft de helft van de landen in de Europese Unie al de beschikking over supersnel internet met tenminste een snelheid van 30 Mbps. Met deze cijfers is Europa hard op weg haar doel voor 2020 te bereiken.

In Nederland, België en Malta beschikt 98% van de huishoudens al over supersnel breedband internet. Opvallend is dat dit aantal in landen als Italië, Griekenland en Cyprus beduidend lager ligt met een percentage van onder de 11%. In de overige landen varieert dit percentage tussen de 35 en 75%.

Het doel van de Europese Unie om al zijn huishoudens in 2020 te voorzien van supersnel internet komt hiermee dichterbij. DG Connect, de afdeling van de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor de 'Digitale agenda', wil graag internet en digitale technologieën benutten om duurzame economische groei te stimuleren. Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitale agenda, gaf eerder aan voor 7 miljard te willen investeren in breedband om de doelen te behalen. Dit bedrag zou door particuliere fondsen ruimschoots terug verdiend kunnen worden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 november 2012.