Energiemaatschappij NLE gaat internet aanbieden

Naast elektriciteit en gas wil energiemaatschappij NLE ook internet, televisie en telefonie gaan aanbieden. De energieleverancier wil met een alles-in-1-dienst de concurrentie aangaan met grote providers als Ziggo en KPN. De maatschappij wil met het aanbieden van telecomdiensten voor een nieuw verdienmodel zorgen.

Energiebedrijf wil ook internet-, tv- en telefoniediensten aanbieden
Energiebedrijf wil ook internet-, tv- en telefoniediensten aanbieden

Mogelijk heeft Nederland er aan het eind van dit jaar er een nieuwe internetprovider bij: de Nederlandse Energie Maatschappij (NLEx). De energiemaatschappij heeft in een persbericht laten weten naast stroom en gas ook internet, televisie en telefonie aan te willen bieden. Het bedrijf wordt zo niet alleen energieleverancier, maar ook internetprovider. De NLEx was naarstig op zoek naar een nieuw verdienmodel omdat mogelijk binnen vijf tot tien jaar Nederlandse huishoudens grotendeels zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoefte. Het uitdagen van de telecommarkt past dan ook volgens directeur Harald Swinkels bij de toekomstvisie van het bedrijf.

De energiemaatschappij gaat voor haar diensten gebruik maken van het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Hoe het netwerk er precies er uit komt te zien is nog niet bekend. Ook zijn er nog geen prijzen bekendgemaakt voor de abonnementen. De nieuwe internetprovider beloofd wel al goedkoper te zijn dan de concurrenten in de alles-in-1 markt. Naar eigen zeggen door slim in te kopen, een groot klantenbestand en beperkte overhead. De nieuwe diensten zouden zich op dit moment nog in testfase bevinden en worden eerst onder medewerkers verspreid. Binnen vijf jaar tijd verwacht NLEx zo’n 500.000 huishoudens als klant te hebben. Swinkels: “Wij vonden het mooi om traditionele, ingedutte markten op te schudden.”

Het bedrijf liet in het persbericht weten het eerste energiebedrijf te zijn dat telecomdiensten gaat aanbieden. Dat lijkt echter niet helemaal het geval te zijn. In de jaren negentig kwam na de openbreking van de telecommarkt Enertel (met o.a. Nuon en Eneco als aandeelhouders) als energiebedrijf op de telecommarkt. Ook het Zeeuwse nutsbedrijf Delta is met ZeelandNet al jarenlang actief met het leveren van internet-, tv- en telefoniediensten. Deze producten zijn voornamelijk voor inwoners van Zeeland beschikbaar.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 06 april 2016.