Bewoners in buitengebieden kunnen snel internet afdwingen

Voor bewoners in buitengebieden wordt straks makkelijker snel internet aan te vragen. Dankzij nieuwe regels en geld van investeerders kunnen telecomproviders snel internet bij gemeenten afdwingen. Gemeenten moeten zich schikken als inwoners glasvezel wensen en daaraan meebetalen.

Dorpelingen in buitengebieden kunnen door nieuwe regels glasvezel of kabel internet afdwingen
Dorpelingen in buitengebieden kunnen door nieuwe regels glasvezel of kabel internet afdwingen

Nieuwe regels zorgen ervoor dat dorpelingen in buitengebieden snel internet kunnen afdwingen. Gemeenten moeten namelijk meewerken als inwoners van deze gebieden zelf aan de aanleg van kabel- of glasvezelnetwerk willen meebetalen. Dat meldt De Telegraaf. Telecomproviders kunnen door de nieuwe regels gemeenten dwingen dat als voor onderhoud stoepen worden opengebroken, gelijktijdig glasvezelkabels kunnen worden gelegd. Deze glasvezelkabels zijn noodzakelijk om snel breedband internet via kabel of glasvezel te kunnen leveren.

Soms ging er jaren overheen voordat de aanleg van glasvezelkabels voor elkaar werd gekregen. Chris Verhoef hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit (VU) liet weten dat het proces nu veel sneller en goedkoper kan verlopen. „Dat is goedkoper dan apart aanleggen. Daar hebben sommige gemeenten niet altijd zin in gehad, nu moeten ze wel. Dit betekent een enorme kans voor de buitengebieden”, schetst Verhoef het belang.

Ook Minister Kamp (Economische Zaken) heeft een serie voorstellen gedaan om de aanleg van glasvezelkabels naar specifiek de dunbevolkte buitengebieden sneller gedaan te krijgen. Kleine bedrijven die glasvezelkabel door het riool kunnen ’schieten’ zorgen voor grote kostenbesparingen. Bewoners en bedrijven moeten zich wel verenigen om de aanleg van glasvezel voor elkaar te krijgen. Inmiddels zijn er ruim honderd groepen op het platteland gevormd, waar KPN, Ziggo/UPC en andere aanbieders geen verbinding bieden. „Gemeenten hebben er belang bij: koopwoningen zonder glasvezel blijken in Groot-Brittannië tot twintig procent minder waard”, aldus Verhoef. „Terwijl de behoefte aan snel internet komende jaren sterk toeneemt.”

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 19 augustus 2015.