ACM houdt vast aan besluit over regulering KPN-netwerk

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het eerdere marktbesluit Ontbundelde Toegang verder aanvullen. De toezichthouder houdt hiermee vast aan het standpunt dat KPN nog minimaal 3 jaar het netwerk via regulering open moet houden voor andere providers. ACM meldt dat het de belangrijkste onderdelen uit het besluit opnieuw bekijkt. De Europese Commissie had eerder namelijk ernstige bedenkingen geuit over het ontwerpbesluit.

Toezichthouder ACM gaat marktbesluit verder aanvullen en motiveren
Toezichthouder ACM gaat marktbesluit verder aanvullen en motiveren

Toezichthouder ACM heeft de standpunten van de Europese Commissie en van de samenwerkende toezichthouders in Europa geanalyseerd en op basis daarvan aangekondigd het eerdere marktbesluit ‘Ontbundelde Toegang’ moet worden aangevuld. Het streven is de uitkomst hetzelfde te houden, maar nader te motiveren. Daarmee houdt ACM vast aan het standpunt dat KPN nog minimaal 3 jaar het netwerk via regulering open moet stellen. Providers als Vodafone, Ziggo, Online en Tele2 kunnen DSL en glasvezel aanbieden via dit netwerk.

Henk Don, bestuurslid ACM, over de aanvulling van het marktbesluit: “We hebben er vertrouwen in dat het aangepaste ontwerpbesluit de toets van de Europese Commissie zal doorstaan. Met het ontwerpbesluit waarborgt ACM dat concurrenten, zoals Tele2, Vodafone en Online toegang krijgen tot het netwerk van KPN. Dit leidt tot meer keuze en lagere prijzen voor consumenten en bedrijven op het gebied van internettoegang, vaste telefonie en zakelijke netwerkdiensten.”

Het aangevulde besluit wordt komende maanden geschreven. Tot de tijd dat het ontwerpbesluit niet tot een definitief besluit wordt omgezet, blijft het oude marktbesluit doorlopen. Dat betekent dat de huidige regulering van kracht is. ACM verwacht eind van dit jaar een definitief besluit te nemen. In het besluit zou KPN opnieuw de status van dominante speler en bijbehorende verplichtingen krijgen, terwijl Ziggo niet wordt gereguleerd. Eind april liet de Europese Commissie weten een nadere onderbouwing te willen van deze dominantie-analyse. In deze analyse moet met name Ziggo worden betrokken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 17 juni 2015.