Nieuws

Vanaf 2007 verslaat Internet & ADSL de ontwikkelingen op de Nederlandse en Europese internetmarkt, noviteiten op het gebied van digitale diensten en meer.

Ons nieuws wordt dagelijks bijgewerkt door het Internet & ADSL team. Heeft u vragen of suggesties voor ons nieuws, aarzel niet om contact met ons redactionele team op te nemen. In ons archief, welke teruggaat tot 2007, treft u alle ontwikkelingen op de Nederlandse internetmarkt. Bent u opzoek naar nieuws per provider, bekijk dan de specifieke provider pagina's.

Mei 2016
 • Provincie Drenthe gaat extra investeren in snel internet (26-05-2016)
  De provincie Drenthe en gemeenten hebben aangekondigd meer initiatieven te willen ondersteunen voor de aanleg van snel internet in buitengebieden. De regelingen om breedbandinitiatieven te ondersteunen worden daarom verder uitgebreid. Mogelijk hebben in 2019 dan alle huishoudens in de provincie mogelijkheden voor een snelle internetverbinding.

 • XS4ALL meest aanbevolen triple play provider (18-05-2016)
  Provider XS4ALL wordt door de meeste Nederlanders aanbevolen als triple play provider. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper onder ruim 6.000 Nederlanders met een triple play abonnement (internet, televisie en vaste telefonie).

 • Ziggo ziet klantaantallen verder afnemen (10-05-2016)
  Moederbedrijf Liberty Global heeft de kwartaalcijfers van kabelaar Ziggo bekendgemaakt. Het afgelopen kwartaal heeft Ziggo opnieuw tienduizenden abonnees zien vertrekken. Vooral op het gebied van telefonie en tv daalde het aantal klanten. Het aantal abonnementen voor internet nam juist toe.

 • KPN voert prijsverhoging abonnementen door (04-05-2016)
  Klanten van KPN gaan per 1 juli voor enkele abonnementsvormen meer betalen. Ook worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in abonnementen voor internet, televisie en bellen. KPN laat weten de prijsverhoging door te voeren om de kwaliteit, stabiliteit en veiligheid van producten en diensten te kunnen verbeteren.

April 2016
 • Kabelnoord op schema met aanleg glasvezel (26-04-2016)
  De provider Kabelnoord ligt op schema met het aansluiten van huishoudens op het glasvezelnetwerk. Inmiddels heeft de provider 13.000 huishoudens met een coax-verbinding vervangen voor een glasvezelverbinding. In een update over de aanleg van glasvezel in zijn verzorgingsgebied liet de kabelaar dit weten.

 • Tele2 ziet aantal klanten voor breedband en mobiel stijgen (21-04-2016)
  Telecomprovider Tele2 heeft in Nederland goede resultaten behaald over het eerste kwartaal van dit jaar. De provider zag het aantal klanten voor breedband en mobiel stijgen en ook de omzet steeg met 3 procent, naar 157 miljoen euro. De prijzenslag op de markt voor mobiel internet, die Tele2 eerder aankondigde, lijkt zijn vruchten af te werpen.

 • Meer vraag naar quad play abonnementen (13-04-2016)
  Het aantal Nederlandse huishoudens met een quad play abonnement blijft verder toenemen. Ruim 700.000 huishoudens hebben in 2015 een abonnement voor internet, tv, vaste telefonie en mobiele telefonie afgesloten (quad play). Dat blijkt uit cijfers van het Dutch Consumer Multiplay Market 2015 Q4-rapport van Telecompaper.

 • Energiemaatschappij NLE gaat internet aanbieden (06-04-2016)
  Naast elektriciteit en gas wil energiemaatschappij NLE ook internet, televisie en telefonie gaan aanbieden. De energieleverancier wil met een alles-in-1-dienst de concurrentie aangaan met grote providers als Ziggo en KPN. De maatschappij wil met het aanbieden van telecomdiensten voor een nieuw verdienmodel zorgen.

Maart 2016
 • Tele2 lanceert mobiel bellen via internet over 4G-netwerk (30-03-2016)
  Mobiel bellen via het 4G-netwerk? Met de nieuwe Voice over LTE dienst van Tele2 is het voor klanten mogelijk om het 4G-netwerk niet alleen te gebruiken voor een mobiele internetverbinding, maar ook om te kunnen bellen. De provider heeft hiermee de primeur in Nederland want andere providers bieden vooralsnog geen mogelijkheden om mobiel te bellen via 4G.

 • Gemiddelde internetsnelheid wereldwijd met 23% gestegen (23-03-2016)
  De gemiddelde internetsnelheid wereldwijd is in 2015 met ruim 23 procent gestegen. Daarmee komt de snelheid gemiddeld uit op 5,6 Mbps. Dat meldt Akamai in het State of the Internet-rapport. Dit is op basis van cijfers van totaal ruim 810 miljoen unieke IPv4 adressen van 243 landen en regio’s verzameld.

 • Provincie Gelderland stopt met financieren breedband in Achterhoek (17-03-2016)
  De provincie Gelderland gaat geen geld meer investeren in de aanleg van breedband in de Achterhoek. Volgens de provincie tonen commerciële telecombedrijven voldoende initiatief in de aanleg van snel internet in de provincie. De markt is inmiddels, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, weer in beweging.

 • Steeds meer Nederlanders gebruiken WiFi buitenshuis (09-03-2016)
  Er is een explosieve groei gesignaleerd in het gebruik van WiFi buitenshuis. Dat meldt Telecompaper naar aanleiding van cijfers uit het Telecompaper Consumer Panel. Steeds meer Nederlanders maken ook buitenshuis gebruik van WiFi. In bijna vijf jaar tijd is er sprake van een verdrievoudiging.

 • ZeelandNet introduceert kabelinternet van 400 Mbit/s (01-03-2016)
  De Zeeuwse internetprovider ZeelandNet heeft vanaf 1 maart 2016 zijn internetsnelheden voor zijn klanten verhoogd. ZeelandNet-klanten gaan er over het algemeen fors op vooruit, maar blijven even veel betalen voor hun abonnement. De provider liet vorig jaar al weten de snelheid van abonnementen te gaan verhogen. Het snelste kabelabonnement biedt snelheden tot 400 Mbit/s.

Februari 2016
 • Tele2 kampt met grote internetstoring (24-02-2016)
  Sinds dinsdagavond kampt Tele2 met een landelijke storing. Klanten ondervinden problemen met de vaste diensten internet en telefonie. Monteurs werken aan een oplossing, maar voorlopig lijkt de storing nog niet verholpen.

 • Vodafone en Ziggo worden wellicht geduchte concurrent KPN (16-02-2016)
  Er werd al langere tijd over gespeculeerd, maar nu lijken Vodafone en Ziggo toch te gaan fuseren in een joint venture. Maandagnacht maakte Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, bekend dat de twee providers een joint venture vormen. Samen zouden beide providers ruim 9 miljoen klanten hebben. De joint venture kan daardoor een geduchte concurrent worden voor marktleider KPN.

 • KPN sleept meer klanten voor breedbandinternet binnen (03-02-2016)
  KPN heeft tijdens de publicatie van zijn vierde kwartaal- en jaarcijfers aangekondigd meer kosten te willen besparen. Over het laatste kwartaal van 2015 werd namelijk bijna 10% minder omzet geboekt. Ondanks een toename van het aantal breedbandklanten, kon KPN door minder omzet binnen de zakelijke markt en door hogere kosten minder omzet genereren.

Januari 2016
 • Internetproviders bieden klanten met vast internet betere WiFi-dekking (27-01-2016)
  Steeds meer internetproviders bieden klanten met vast internet een betere WiFi-dekking. Klanten krijgen van de provider extra apparatuur, zoals WiFi-repeaters om de dekking te verbeteren. De kans dat betere hardware WiFi-problemen oplost wordt hiermee groter en daarmee ook de kans dat een klant niet overstapt naar een andere provider.

 • Provider Stipte overgenomen door Fiber (20-01-2016)
  Glasvezelprovider Fiber heeft branchegenoot Stipte overgenomen. Het is de bedoeling dat beide merken gewoon blijven bestaan. De komende maanden bekijkt Fiber wat het met de dienstverlening gaat doen. De provider meldde daarnaast dat er geen klanten worden overgezet.

 • Wereldwijde toename aantal abonnees vast breedband (14-01-2016)
  Wereldwijd is het aantal abonnees met een vaste breedbandaansluiting gegroeid, in het derde kwartaal van 2015, met 1,36 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In totaal zijn er bijna 740 miljoen breedbandaansluitingen. Deze groei komt voornamelijk door een toename in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

 • Kwart Nederlanders wil glasvezel maar beschikbaarheid ontbreekt (07-01-2016)
  Een kwart van de Nederlanders wil overstappen naar internet via glasvezel, maar heeft hiervoor niet de mogelijkheid omdat glasvezelinitiatieven ontbreken. Daarnaast is 36 procent zonder glasvezel, niet van plan zijn huidige DSL- of kabelverbinding voor glasvezel in te ruilen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper.

De nieuwsberichten van voorgaande jaren zijn per jaar gearchiveerd in onderstaande archieven: